verslag Hemelvaartsweekend 2007
Geschreven door Jan de Boer
maandag 04 juni 2007 22:55

Op 17 mei was het ‘s middags bij kerk een ongewone drukte. De jeugdvereniging had zich verzameld om zich naar de zuidelijke streken van België  te begeven. Met volgepropte auto’s werd er naar het zuiden gesjeesd om daar omstreeks etenstijd aan te komen.

Het grasveld van huize Meijer veranderde langzaam in een tentenkamp. Nico had een legertent, die nog gediend heeft in Desert Storm, meegenomen. De kogelgaten (met name die in het dak) waren toch reden voor enkelen om toch maar van de gemakken van hun eigen tent te genieten. Sommige lieden toonden aan dat een VW Caddy meer kan dan alleen een  auto zijn en dat Audi stoelen prima liggen.

Caddy_tent

Het grasveld was toen vol met tenten en de magen waren toch wel leeg. Tijd voor een soepje met een broodje. Sommige soepen waren toch wel iets te lekker….. Nadat iedereen gespijzigd en voldaan was, was het tijd om de spijsvertering op gang te helpen en een stukje van de lokale omgeving te bekijken. Onderweg kwamen we er achter waarom we kleren mee moesten nemen die vies mochten worden.

Na deze wandeling was het tijd voor een educatief filmpje. Sommige mensen roken al onraad maar de educatie wist toch wel enigszins  te boeien. Na de film was het tijd om een beetje nachtrust te krijgen. De eerste nacht was ongetwijfeld de koudste.

De volgende ochtend werd iedereen door Marco gewekt (niet van harte). De meesten hadden het ijskoud en voelden een klein monstertje kriebelen. Johan Willems demonstreerde dat de uitwerking van de tomaten/knoflook soep van moeders zijn uitwerking niet miste. De warme koffie/thee en brood gaven gelukkig een vorm van warmte (en de doorbrekende zon hielp daar ook bij), want het was tijd voor een sportief middagprogramma.

Kamp HollandIn La Roche had Bram kano’s gehuurd om vanuit een riviertje kennis te maken met de Ardennense natuur/cultuur. Maar allé zeg, bij die kanoverhuur wist ze van niks. Dus na een hoop gestress in het dorp (La Roche verschilt niet zoveel met het centrum van Amsterdam qua verkeersdrukte) konden we stroomopwaarts dan toch afvaren. Enkelen wilden laten zien wat ze in hun mars hadden en meteen stroomopwaarts te peddelen. De rest ging gewoon stroomafwaarts. Zo maakte we kennis met het (koude) water, onbuigbare steensoorten, vastlopers en agressieve ganzen.

Dikke pretNa het kanoën was het wachten op de bus lang genoeg om de (meeste) kleren te laten drogen en terug te keren naar Cens. Terug bij het huisje gingen we ons verdiepen in de edele kunst van het speerwerpen. We konden helaas niemand vinden die de speren wilde opvangen. Toen was het tijd voor de barbeknoei á la GJ van Manson. Het voedsel vond gretig aftrek en na afloop moest er even stevig nagetafeld worden tot de zonsondergang. Ondertussen namen Jan-Pieter en Bram een balansdag nemen wel heel letterlijk…

Na het ceremonieel strijken van de Nederlandse vlag plus wimpel (ivm verjaardag van pr. Máxima) was het tijd voor het avondprogramma. De jv leden werden in enkele busjes gestopt en ergens eruit gegooid.  De groep splitste zich vrijwel meteen in een groep van klimmers en niet-klimmers. De niet-klimmers hadden in het geheim stiekem een landkaart en een GPS locater mee kunnen smokkelen. Gewapend met deze technologie en het verstand van enkele lieden die de omgeving meenden te kennen gingen we op pad.  De tocht ging door enkele bossen en dorpjes, over wegen en paden.     Om 0:15 hebben we de lokale rust zwaar verstoord door (keihard) te zingen voor de jarige Jet. Met het einddoel in zicht wist een groepslid, die anoniem wenst te blijven -kuch- Lukas Meijer -kuch- , een kortere weg. Op dat moment maakte de groep kennis met het meest ontoegankelijk, onherbergzame, natte, modderigste pad van de Ardennen (en omstreken) . Na 4 kilometer verder (en  2 kilometer lager) kwam de kaartlezer en de GPS navigator tot de vreselijk ontdekking dat er nog zeker 8 kilometer voor ons lag. Geschrokken besloot de groep het pad weer terug te gaan. Na terug te zijn in de beschaafde (?) wereld was er de warmte van een kampvuurtje met de nodige versnaperingen. Sommige JV-leden, bang voor wraakacties tijdens de slaap, besloten de nacht maar bij het kampvuur door te brengen.

De volgende dag stond een bezoekje aan Bastogne (Bastenaken in NL) op het programma.     In Bastogne waren helaas geen gelijknamige koeken te vinden. Het bezoek aan Bastogne bracht ons bij het monument dat opgericht is voor de Amerikanen tijdens de Slag bij Bastogne in 1944, Bastogne verdedigde tegen de Duitse troepen.

Oorlogsmomument in BastogneNu was het tijd de auto’s van brandstof te voorzien. Omdat wij de Belgen (na actie bij het kanoën) wat minder waardeerde besloten we hun geen accijns te gunnen en in Luxemburg te gaan tanken. Terug in het huisje in Cens aten we nog iets van de lokale frieterie om vervolgens het weekend af te sluiten en ons (snel) huiswaarts te begeven.

We mogen met dankbaarheid terug kijken op een goed & gezegend weekend.

(foto’s: Martin Molenaar)

Jeugdvereniging “de Kandelaar”