Verslag Hemelvaartsweekend 2008
Geschreven door Jan de Boer   
donderdag 08 mei 2008 13:30

Op 1 mei verzamelde zich enkele (dikke) auto’s bij de Elim kerk te Ouderkerk a/d Amstel. De jeugdvereniging de Kandelaar was zich gereed aan het maken voor een intensief, avontuurlijk en vooral ook gezellig programma. Onze locatie in België was voor ons helaas al verhuurd aan iemand anders dus, ook om verandering van spijze, was dit jaar de provincie Zeeland aan de beurt. Met volgestouwde auto’s zijn we vertrokken naar het eiland Schouwen-Duiveland, naar het dorpje Bruinisse.

 Aangekomen in “de Stoofpolder” werden de auto's ontladen, en installeerde de JV zich in het slaapgedeelte.

jv_hemelvaartsweekend

Toen was het tijd voor een broodje met door moeders (nog bedankt daarvoor) met liefde bereide soep. Na de maaltijd was het tijd om een stukje Zeeland (met de nadruk op zee) te gaan verkennen. Een wandeltocht voerde ons langs een visserijhaven, het uitzicht op enkele windmolens en de ondergaande zon. Helaas voor sommigen was er verderop een sloot die de doorgang versperde. Tijd om te gaan slootje springen (en naar later bleek, een goede oefening voor de volgende dag) en onze terugweg te vervolgen door een stukje te wadlopen (?) Boaz was een ware gentleman door enkele dames over het water te dragen. Terug bij de accommodatie konden we door de ongunstige wind helaas geen vuurtje stoken. Jannemarie was deze dag jarig en trakteerde iedereen op iets lekkers bij de koffie. De meeste JV-leden gingen toen testen hoe de bedden in Zeeland sliepen. jv_hemelvaartsweekend1Jut en Jul en hun kornuiten vonden het nog lang geen bedtijd en de soep niet vullend genoeg en hadden dus besloten om de lokale shoarma leverancier te verblijden met een weekomzet in een tijdsbestek van één uur. Terug in de accommodatie liet Jason zien/horen hoe je de hele slaapvleugel kan laten weten waar je ’s nacht wilt gaan slapen. Voor Boaz was geen plaats in de herberg en moest zijn slaapquotum op de bank zien te halen. Toen daalde er rust over de Stoofpolder. Althans voor de meesten want er waren enkele JV-leden die maar al te graag laten merken dat ze goed slapen (zzzzzzz).

jv_hemelvaartsweekend2De volgende ochtend vroeg op want er was een intensief/sportief programma gepland. Het brood liet wel even op zich wachten maar we konden op tijd vertrekken naar Port Zélande op de Brouwersdam. Bram had aangekondigd aan de instructeur dat er dikke auto’s zouden komen, maar zelfs de instructeur had zulke dikke auto’s niet verwacht. En dat terwijl Bram nog wel een ster in overdrijven is… Tijd voor wat beweging. We kregen een zgn. “drakenboot” waarmee we met zijn allen moesten peddelen. Voor een tochtje naar het Zeehondeneiland. Waarom het Zeehondeneiland heette kwamen we vrij snel achter. We werden achterna gezeten door een pers-kano met fotografen en filmploegen.

Na dit vaartochtje tijd voor een ‘zwerftocht’. We werden eerst voor paal gezet en deze paal moesten we vervolgens meenemen op de tocht. Er moest een brug worden gebouwd om vervolgens de volgende brug weer te gaan slopen. Verder ook fierljeppen, ren-je-rot-en-schaam-je-kapot, water-waden en als afsluiting slingeren aan een touw in een poging droog te overkant te bereiken. Een meisje Strijbisjv_hemelvaartsweekend3 liet zien dat ze de kunst van het schoonspringen/duiken ook goed beheerste. Hierna, boogschieten. De eindscore was, 235 punten, 53 gaten in de dijk achter het bord en 1 duinkonijntje. Iemand stelde nog voor om met een appel op het hoofd te gaan staan, maar helaas…..niemand had een appel bij zich.

Verrast door het mooie weer, zijn we toen vertrokken naar het strand van Westenschouwen om daar te genieten van zon, zand en zee met uitzicht op de Oosterscheldekering. Er werd een goede partij voetbal gespeeld, Juda werd voorzien van een ‘nieuw’ gespierd lichaam en enkele volleyballers probeerde het JV- record hooghouden (100) te verbreken.

De barbecue commissie spoedde zich naar de accommodatie om de barbecue aan te steken. De hamburgers, frikadellen, kippenpoten en vleugels waren niet aan te slepen en werden door iedereen snel geconsumeerd. Na het uitbuiken tijd voor een wedstrijdje voetbal. De volleyballers zagen kans enkele jv_hemelvaartsweekend4duikers van het naastgelegen gebouw uit te dagen voor een- zoveel-mogelijk-volleyballers-in-het-veld versie van volleybal. De duikers maakte hun beroep niet waardig en lieten menig bal op het gras belanden.

Nadat de nacht was gevallen was het tijd voor een dropping. Met een colonne (wederom dikke) auto’s vertrokken we naar het strand van Westenschouwen van daar uit in het bos geloosd te worden. Het eindelijk doel was het vuur dat den scheepvaart al eeuwen gebruikten voor hun navigatie ende stuurkunsten, te vinden. ( De vuurtoren van Nieuw Haamstede..… duh). De groep splitste zich in tweeën. De eerste groep waren de mensen die het zich makkelijk maakte door via het strand naar de vuurtoren te lopen. De tweede groep met de meer avontuurlijk ingestelde mensen kozen voor de meer intensievere route door het bos en de duinen. De tweede groep raakte verdeeld in 2 losse groepen die elk hun eigen weg in het bos gingen (voor het gemak zullen we deze groep A en B noemen). Groep A wist door zich te oriënteren op het licht van de vuurtoren en de nodig kennis van astronomie, jv_hemelvaartsweekend5de weg uit het bos (met de enge dieren) te vinden en kwam in het donkere en koude duingebied uit. Een hek met “Verboden toegang, Broedgebied” versperde de weg. Groep A stond voor de keuze en aangezien het onbekend was hoe groot het gebied was, besloot groep A de kortste weg te kiezen (door het gebied heen wel te verstaan).

Vanwege het gevaar van gevaarlijke (gewapende) boswachters was de groep genoodzaakt zo verdekt mogelijk het gebied te doorkruisen. In het gebied kwam het wel tot een vereniging van groep A en B waarna de gehele groep zich een weg probeerde te banen door struiken (met stekels) en het glooiende landschap. Het zou eigenlijk Nieuw Braamstede moeten heten daar. De groep wist het natuurgebied te ontvluchten, om snel daarna de vuurtoren te bereiken. De auto’s werden opgehaald en we flitsten snel terug naar de accommodatie. Hier werd voor de inwendige mens iets warms geserveerd. De jv_hemelvaartsweekend6vermoeidheid was voor de meeste genoeg aanleiding om snel hun bed op te zoeken. En zo keerde de stilte terug in de Stoofpolder zodat eindelijk iedereen kon genieten van een goede nachtrust.

De volgende ochtend was het weer mooi genoeg om het ontbijt te nuttigen in de stralende zon. Na het ontbijt werd de accommodatie leeggeruimd. Het middagprogramma, door Lukas georganiseerd, bestond uit voetballen, volleyballen, boogschieten en speerwerpen. De dag werd afgesloten met een broodmaaltijd en we vertrokken richting Ouderkerk. Onderweg nog even door de McDrijf (Zeeland ligt voor het grootste gedeelte onder de zeespiegel) en vervolgens allemaal moe maar voldaan die avond in het eigen vertrouwde bed gaan slapen.

We mogen dankbaar zijn voor dit gezellige, gezamenlijke en vooral ook gezegende weekend!

Jan de Boer

(foto’s (van onze eigen JV-persmuskiet) : Martin Molenaar)