Uitje vrouwenvereniging
Geschreven door M.L. Meijer Wiltink
zaterdag 28 mei 2016 19:36

23 vrouwen van de vrouwenvereniging hadden zich opgegeven voor een dagje Amsterdam. De aanleiding daarvoor was onze actie in het afgelopen seizoen voor ‘Het scharlaken koord’, een onderdeel van de Stichting Tot heil des Volks. 12 mei 2016 was het zover.

Vanaf de kerk en de Akker vertrokken twee groepen per fiets naar het Centraal Station in Amsterdam. De zon scheen uitbundig en na een klein uur flink doortrappen ontmoetten we elkaar op het Stationsplein . Daar waren inmiddels ook de OV reizigsters aangekomen en stond onze gids, Herman Meijer, op ons te wachten. We moesten nog wel even onze fietsen kwijt…….

Herman is vrijwilliger bij ‘de wandelende tak’ een onderdeel dat van de vereniging die stadswandelingen organiseert. Midden op het stationsplein vouwen we onze handen en gaat hij ons voor in gebed.

Onder zijn bekwame leiding liepen we door de mooiste stukjes van Amsterdam en leerden we iets over de bouw van het centraal station, het ontstaan van Amsterdam en de grachtengordel, waarom er op iedere lutherse kerk een zwaan staat, hoe de Jordaan aan zijn naam gekomen is enz.

Ons eerste doel was de winkel ‘second step ’waar uitgetreden prostituees een begin maken met ‘leren werken en integreren in de maatschappij’. In de binnentuin stond de koffie voor ons klaar en konden we even heerlijk genieten van de onverwachte rust. Herman vertelde ons hoe de vereniging tot heil des volks ontstaan was. Het doel van ds. Jan de Liefde was Brood en het Woord, oftewel praktische hulp en onderwijs uit de Bijbel. U kunt hier meer over lezen via de website van het scharlaken koord. www.scharlakenkoord.nl.

Simone, maatschappelijk werkster, vertelde iets over hun werkwijze en las ons het verhaal van Monica uit Roemenië voor. Monica dacht hier een baan te krijgen en geld te kunnen verdienen maar werd gedwongen om als prostituee te werken. Dankzij de hulp van het scharlaken koord kon zij uittreden en een nieuwe start maken , maar de opgelopen ( psychische) schade zal altijd blijven. En zo zijn er vele verhalen……. Irina, uit Oekraïne, vertelde ons hoe het haar vergaan was. Zij is nu bijna zo ver dat ze bij second step weg gaat. Ze wil graag een Christelijke eetgelegenheid beginnen….maar niet christenen zijn ook welkom zei ze ;-)

Toen mochten we een kwartiertje rondkijken in de winkel. En natuurlijk ga je dan niet met lege handen weg. Het geld is immers voor een goed doel!

Onze gids bewaakte de tijd goed en gaf het sein om te vertrekken en onze wandeling te vervolgen.

Via de Westerkerk en het Anne Frankhuis aan de overzijde van de gracht kwamen we bij het paleis op de Dam . Opnieuw een stukje geschiedenisles over een schietpartij op 7 mei 1945 waarbij nog oorlogsslachtoffers te betreuren waren. Hun namen zijn in tegels gegraveerd die in het straatwerk gelegd zijn. Dit monument is van recente datum.

We naderden ons tweede doel, The Shelter ! Dit hostel ligt precies tussen de Wallen en de Nieuwmarkt waar geen ‘ramen’ meer zijn. We zijn één straatje doorgelopen waar meisjes achter de ramen staan om klanten te lokken. Dat beeld vergeet je niet meer, ongelooflijk triest!

Vanuit dit hostel werkt het scharlaken koord. Voor meer informatie over The Shelter kunt u kijken op de site van de Vereniging tot heil des volks.

Hier staat een lunch voor ons klaar waar we best aan toe zijn na al dat fietsen en wandelen.

Er werken christelijke vrijwilligers uit allerlei landen. Eén van hen, een Amerikaanse jonge vrouw, vertelt in uitstekend Nederlands( zij is dan ook met een Nederlander getrouwd) , wat zij doen in The Shelter.

Hoe belangrijk is het dat mensen over Jezus horen en over de vergeving die er bij God te vinden is. Bij de maaltijden die zij aanbieden gaat dan ook altijd het Woord van God open! Ze doen dit tussen de maaltijd en het toetje. Best slim!

Na de maaltijd krijgen we de gelegenheid om het geld dat we bij elkaar gespaard hebben te overhandigen aan de manager van het scharlaken koord. Silly den Breejen heeft een mooie ‘Cheque’ gemaakt met daarop het mooie bedrag van € 1265,50. Het geld zelf wordt overgemaakt.

Ook zij vertelt nog iets over het werk dat zij mogen doen . Ze benadrukt dat het gebed voor hen een machtig wapen is om alle ellende waarmee ze geconfronteerd worden te kunnen verwerken.

Op haar vraag of wij nog vragen hebben blijft het stil! We zijn er stil van!

Met een hoofd vol indrukken lopen we terug naar het C S waar iedereen haar fiets gelukkig nog terug vindt. Wat een zegen is het dat wij mogen leven in onze mooie huizen, onze gezinnen, onze kerkelijke gemeente, dat we werk hebben enz. Dank aan God voor al deze zegeningen en deze bijzondere dag!