Hemelvaartuitje 2011
Geschreven door Jan de Boer   
zaterdag 09 juli 2011 18:49

Op 2 juni was ook dit jaar weer raak. Het was weer tijd voor het jaarhemelvaart-2011-01lijkse uitje met de JV. Dit jaar was België weer aan de beurt om onveilig gemaakt te worden. Dit jaar vertrok er weer een grote colonne richting het zuiden. De reis verliep zonder enige noemwaardigheden.

Aangekomen in Cens werd er weer een tentenkamp gebouwd op het bekende grasveldje. Na de verrijzing van het kamp der tenten was er, door enkele moeders gesponsorde, soep. Na het eten was er nog even tijd voor wat ontspanning.

’s Avonds stond er wandelingetje op het programma. We reden met de auto’s naar het stuwdam om vanuit daaruit een stukje te gaan wandelen. Na het bedwingen van de eerste heuvel werden de JV voor de keuze gesteld: of het hele stuwmeer rond of terug naar de auto’s . Het grootste gedeelte keerde terug, maar een aantal doorzetters lieten zich niet kennen en gingen de uitdaging aan. Onderweg verzwikte iemand zijn enkel dus was het noodzakelijk deze persoon om de beurt te dragen. Bij het invallen van de nacht, tastte de groep regelmatig in het duister en raakte enkele keren het pad kwijt. Met een licht op ons pad en een zaklamp voor onze voeten hoorde we na 14,2 kilometer het bekende geluid van het stuwdam en konden de doorlopers met de auto’s naar het huisje terugkeren. Na rond het kampvuur te hebben gezeten keerde de rust over het tentenkamp terug…

De volgende ochtend was het weer snel gedaan met de rust. Ook dit jaar wist Johan Willems weer mensen op tijd hun tent uit te krijgen… Sommige mensen moesten op de blaren lopen na het sportieve wandelingetje van de vorige avond.

hemelvaart-2011-02Na het ontbijt vertrokken we weer richting het stuwmeer. Door de lage waterstand was het dit jaar niet mogelijk om te kanoën op de Ourthe. Dus het waterballet was dit jaar op het stuwmeer. Het lukte de meeste niet om droog weer terug te komen bij de startplaats. Thijs Strijbis wist, vechtend als een leeuw, de dans te ontspringen. Jacob Meijer had, ondanks zijn ontsnappingsplan, minder geluk.

Terug bij het huuske, was er een vrije middag die door iedereen zelf ingevuld kon worden. Men kon in de stoelen genieten van het mooie weer, of in het dorp wat inkopen doen. Wouter Molenaar wierp een lijntje uit in de Ourthe om dit keer vissen aan de haak te slaan. Met succes wist hij de voedselvoorraad voor de barbecue aan te vullen.

Tegen een uur of 17:00 was het tijd voor de barbecue. Het vuur tussen Benjamin en Gert-Jan laaide hoog op. De hamburger, frikadellen en kippenvleugels waren ingeroosterd en vonden voldoende aftrek.

Na de maaltijd gingen de meiden een partijtje slagbal doen. Als bezinning liet Lukas nog een kort filmpje zien. Helaas moesten enkele jongens de reis naar huis aanvaarden om op tijd bij een voetbalwedstrijd te zijn. De rest van de JV maakte zich op voor de jaarlijkse dropping

De droppingplaats was dezelfde als 4 jaar geleden, de steengroeve. Al snel splitste de JV zich in verschillende groepen.
Groep 1 onder leiding van Wouter Molenaar vertrouwde op een GPS kompas en ging recht-toe-recht-aan. Hierdoor was het wel noodzakelijk door de rivier te gaan maar de groep was na 2,5 uur weer terug bij het huisje.
Groep 2 onder leiding van Martin Molenaar vertrouwde op zijn GPS en de openbare wegen en moesten later toch terugvallen op ouderwets navigeren op de sterren. Zij waren na 3,5 uur terug bij het huisje.
Groep 3 bestond uit de rest van jongens en werden halverwege door Johannes voorzien van een drankje en hij nam ze meteen maar mee terug naar het huis. (beetje jammer).
hemelvaart-2011-04Tenslotte groep 4 de “I-pals” Zegert en Pieter die vertrouwde op hun eigen gevoel voor richting. Misschien deden ze er daarom ruim 5 uur over…. Volgens Zegert kwam het door de paarden en koeien die ze onderweg tegenkwamen. Er was nog gelegenheid nog even bij het kampvuur te gaan zitten en daarna terug in de tenten te kruipen.

De volgende ochtend een ontbijt uit het vuistje en na het opruimen van het tentenkamp was erna nog gelegenheid om krachtmetingen te doen in het water of wat kleine waterspellen. Toen was er toch het moment dat we terug moesten keren naar het harde schoolleven of de nodige arbeid. Maar we mogen ook dit jaar weer terugkijken op een geslaagd en gezegend weekend !!

Foto´s: Bram Meijer, Jan de Boer

 

meer foto's : http://gallery.me.com/brammeijer#100009

 

Jan de Boer